Voor de Maand van de Filosofie schreef Eva Meijer het essay Vuurduin : aantekeningen bij een wereld die verdwijnt. Dit essay gaat over de gevolgen van klimaatverandering en wat wij eraan kunnen doen. Op woensdagavond 7 april werd Eva Meijer geïnterviewd door Annette Timmer.

Pauline Broekema, foto: Merlijn DoornernikEva Meijer

Eva Meijer is filosoof en schrijver. Haar filosofische werk gaat vooral over taal en sociale rechtvaardigheid, waarin ze een belangrijke plek inruimt voor de politieke stem van dieren. In september 2017 promoveerde ze cum laude in de filosofie. Ze werkt nu aan de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Amsterdam.

Denken over de natuur

In haar werk onderzoekt Eva Meijer hoe ons denken over de natuur verbonden is met de vernietiging van onze leefwereld, en wat we er tegenover kunnen zetten – als individuen, maar vooral politiek. Ze doet dat met behulp van filosofen en schrijvers, hond Doris en de taal zelf, die ons de wereld op een nieuwe manier kan laten zien.

Haar interview sloot aan bij het thema van de Maand van de Filosofie: 'De natuur was hier'. Centraal stonden de gevolgen van de klimaatverandering en de rol van de mens.

Annette Timmer

Annette Timmer is bekend als presentator en interviewster en als programmeur van schrijvers in de Literaire Hemel in Amen. Ze interviewde Eva onder meer over haar essay en het thema van de Maand van de Filosofie.

Uitzending terugkijken

Het interview is opgenomen in de Grote Theaterzaal van De Nieuwe Kolk te Assen. Tijdens de lezing konden kijkers via de chat vragen stellen aan Eva Meijer. De live-uitzending is voor bepaalde tijd terug te kijken door leden van de bibliotheek.  

De mogelijkheid om terug te kijken is niet meer beschikbaar.

 

Foto Eva Meijer: Sebastiaan Steveniers